מיקומם של ההורים בתוכנית העבודה בחינוך המיוחד 

מיקומם של ההורים בתוכנית העבודה בחינוך המיוחד 
עיבוד: ד"ר כרמלה איגל 
על בסיס המאמר  
WHAT DO I KNOW? PARENTAL POSITIONING IN SPECIAL EDUCATION
(Erin McClosky , 2010)

תקציר:
הספרות שמכוונת להדריך את השתתפות ההורים בחינוך המיוחד לרוב מתייחסת להורים כאל חברי צוות מרכזיים הקריטיים לתכנון, עיצוב וביצוע התוכנית הטובה ביותר עבור בנם. למרות זאת, יכולים להיות פערים רבים בין המידע שמנסה לכוון את ההורים לבין החוויות שלהם בפועל.
 
המאמר מספר את הסיפור של שרי, נייט וריי, שעם קביעת הנוירולוג את אבחנת ילדתם, הפכו להיות חלק מקהילת החינוך המיוחד. 
 
הידיעה שיש ילד עם צרכים מיוחדים משנה את התפקוד ההורי, וההורה נאלץ להתמודד בתוך מערכות שונות (חינוך, רפואה, פסיכולוגיה, מול בית הספר ומול הרופאים)
 
מעבר לכך, השינוי בלהיות הורה לילד בעל צרכים מיוחדים מאלץ את ההורים לבחון מחדש את תפקידם כהורים, מורים, וכסנגורים של הילד.
 
המאמר מציג את תיאורית המיקום (Positioning theory), המאפשרת לבחון כיצד נוצרים יחסים ומתפתחים לאורך זמן, כיצד מבינים אותם השותפים לתהליך וכיצד הם משתנים.
 
באינטרקציה בין השותפים נבנה קו סיפורי שלכל אחד יש בו תפקיד. קווי הסיפור נחשפים בתהליך שבו המשתתפים ממקמים את עצמם וממוקמים על ידי האחרים.
 
במהלך האינטראקציות תפקידי המשתתפים משתנים, ובעקבותיהם משתנות משמעויות האירועים והגדרות העצמי והזולת.
 
תיאוריית המיקום מאפשרת להבנות את מערכות היחסים והאינטראקציות בין ההורים, המטפלים והרופאים, ואת חלוקת התפקידים ביניהם בצורה יעילה שתביא לתקשורת מיטבית תוך דיאלוג המבוסס על שיתופי ידע משמעותיים.
 
שרי על פי המאמר, הצליחה להשתלב כהורה פעיל במערכת. עם זאת למשפחות רבות אין את הידע החברתי והתרבותי כדי למקם עצמם מול מורים, רופאים ובעלי תפקידים אחרים במערכת.
 
לפיכך, מערכת החינוך בהכרתה בחשיבות השתתפות הורים בתהליך חינוכי מן הראוי שתוביל ותקדם:
 
1. הדרכת הורים  
2. יצירת פלטפורמה של קבוצות לעזרה עצמית ולעודד מפגשים ופעילויות בבית הספר המזמינים הורים בעלי ידע ויכולת לסייע ,להנחות ולהוות כתובת להורים אחרים.
3. הנגשת המידע הרלוונטי והזכויות להורים באמצעות מרכזי מידע במסגרת החינוכית ו/או בקהילה
4. הכשרה ופיתוח מיומנויות לאנשי מקצוע כדי ליצור אורח חיים של המבוסס על תרבות של שיתוף פעולה עם המשפחות .
5. שיתוף הפעולה עם ההורים צריך להיות אמין ומבוסס על כבוד הדדי והערכה כנה. לבוא לידי ביטוי בשיתופם של ההורים באופן אקטיבי ופרואקטיבי בטיפול ובקידום המטרות החינוכיות והטיפוליות של הילד.